Casa Par

https://www.tekstudio.pt/wp-content/uploads/2024/03/IMG_0541.mp4https://www.tekstudio.pt/wp-content/uploads/2024/03/IMG_0541.mp4 CASA PAR Numbers & Facts Location: Portugal City: Colares Client: Private Year: 2023 Area: 250 m2 Status: Project Theme: Architecture, Landscape Program: Residential Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Pimenta, Andres Mendes Architecture lead: Bruna Serralheiro Architecture coordination: Joana Pimenta Mais do que planos lançados ao terreno, a Casa Par compõe- se de vistas e enquadramentos.   A plasticidade do projeto é procurada através de materiais claros e orgânicos, para que a leitura da composição seja una. Pretende-se estuque branco nas paredes, telha plana nas coberturas inclinadas, e pedra Azul Algarve nas molduras, de forma a reflectir a claridade da luz por matizes e texturas diferentes. No interior procura-se o conforto através do pinho e dos tons claros, em concílio com a versatilidade técnica da arquitetura tradicional portuguesa, numa reunião que se quer acima de tudo cuidada e despretensiosa. A estratégia de implantação prevê uma piscina e arranjos exteriores que possibilitam o acesso ao piso subterrâneo da garagem, ao mesmo tempo que se criam dois volumes arquitectónicos que se interceptam e servem o programa interior. O programa desenvolve-se em 3 pisos, com garagem, lavandaria e áreas técnicas no piso -1, zonas sociais e quarto de hospedes no piso térreo e zonas íntimas no piso 1. O cunho da Casa do Par é valer-se da escala da sua condição. De se assumir humilde perante a beleza do sítio em que se encontra e de reservar para si o direito da sua verticalidade. Imagens Related projects

Avenida 8

Avenida 8Avenida 8 Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Portugal City: Benedita Client: Enza Properties Year: 2017 Area: 1.930 m2 Status: Built Theme: Interior design Program: Residential, Mixed use, Comercial, Hospitality Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Pimenta, Pedro Santos, Joana Marques, Olga Mosgovaya, Rosa Oliveira, Helena Fernandes, Andreas Mendes Design lead: Bruna Serralheiro Project Manager: Pedro Santos Architecture coordination: Joana Pimenta Structural Eng.: Eng. Arlindo Marques MEP: Gwic Cost Calculation: Tribato The lot in question, strategically located in the parish of Benedita, stands out as a crucial point at the intersection of Avenida da Igreja and Rua da Serradinha, facing the church. Given this privileged location, the owners propose the construction of a new 5-story building to more expressively mark the beginning of Avenida da Igreja. This project proposes the inclusion of two basement levels with access through a car lift. The proposal aims to create a new architectural landmark with a contemporary language, meeting the intended program and client’s requirements. After the demolition of existing buildings, the plan includes the construction of two basement levels, four street-facing floors, and a setback floor. The property comprises three units of type T2, four units of type T3, a café, and a commercial space. Related projects Salterra Read More Rendezvous Read More PRATEATO Read More Galeria Residence Read More Estrela 28 Read More Enza Houses Read More Chicalamar Read More

Galeria Residence

Galeria ResidenceGaleria Residence Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Angola City: Luanda Client: Private Year: 2015-2019 Area: 16.000 m2 Status: Built Theme: Architecture Program: Housing, Comercial, Mixed use Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Pedro Hébil, Sofia Travassos, Joana Marques, Catarina Pinto, Diogo Lima Graphic Design Team: Marta Pinto Structural Eng.: Pecnom MEP: Prom&E Supervision: Eng. José Pedro Costa Contractor: WM Projectos (General contractor), Natstone (stone works), PMS (glass facade) Situated advantageously on Luanda’s bay, Galeria Residence presents an exceptional living experience with panoramic views of the sea, bay, and cityscape. Drawing inspiration from the concept of an ancient art gallery, the architectural design is distinguished by facades intricately shaped by angles of light, resulting in expansive balconies that seamlessly extend the interior spaces. The apartments are meticulously crafted to emphasize the fluidity between spaces, establishing a profound connection with the ocean and abundant natural light. A deliberate selection of high-quality materials and advanced construction systems ensures a harmonious blend of comfort and serenity throughout the residences. Noteworthy in both common areas and private spaces is the application of grey ceramic flooring, white wall coatings, and American Walnut wood furnishings, creating an ambiance of sophistication and timeless elegance. Related projects Salterra Read More Rendezvous Read More PRATEATO Read More Estrela 28 Read More Enza Houses Read More Chicalamar Read More Avenida 8 Read More

Salterra

SalterraElderly housing projectSalterraElderly housing projectSalterraElderly housing project Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Portugal City: Alcochete Client: Private Year: 2020 Gross Area: 25.000 m2 Landscape area: 156.000 m2 Status: In progress Theme: Architecture, Landscape Program:Educational, Healthcare, Housing, Wellness Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Pimenta, Pedro Santos, Ana Elisa Alves Landscape: Baldios The Alcochete riverside, extending to the redeveloped Samouco area, boasts a rich ecosystem of birdlife and diverse flora, complemented by the characteristic salt flats inhabited by flamingos. This region epitomizes tranquility, with rural features deeply rooted in its origins. Our project endeavors to celebrate the local nature through an innovative Landscape and Architectural design. The goal is to introduce appealing, contemporary, and functional structures. Beyond accommodating the mentioned programs, these buildings will host assisted living residences. The design not only pays homage to the rural surroundings but actively thrives within the interconnected spaces of nature. Green spaces envelop all constructions, featuring numerous squares with gardens and lakes. These squares serve as central hubs, giving rise to pathways and outdoor seating areas that enhance the landscape visible from within the buildings, fostering a harmonious integration with the natural surroundings. This pioneering senior support unit, marked by an innovative concept and distinctive architecture, places a premium on functionality, benefits, and the well-being of older generations. The project recognizes the significance of infrastructure seamlessly integrating with nature and local living experiences, envisioning spatial coexistence that preserves residents’ independence while fostering connections to care providers and the broader community. Incorporating a comprehensive array of services, including medical care, rehabilitation, well-being programs, a kindergarten, daycare facilities, local production of organic goods, and more, the project embraces a holistic approach. It aims to create an environment that not only addresses the diverse needs of the elderly but also fosters a sense of community. Central to the Salterra project is the belief that the Holy Grail of youth lies in staying connected with society, engaging in daily activities, working the land and animals, and remaining intertwined with younger generations. This philosophy forms the heart of the Salterra project, ensuring a dynamic and enriching experience for all residents. Related projects Villaverde Read More Rendezvous Read More PRATEATO Read More Multiusos de Abrantes Read More MBB – PUBLIC LIBRARY & TOY’S MUSEUM Read More Galeria Residence Read More Foxdale School Read More Estrela 28 Read More Enza Houses Read More EIBSEE NATURE CENTER Read More Eco House Read More Chicalamar Read More Casa Vale Read More Casa Torre Read More Casa Gaia Read More Casa Domino Read More Belleville Read More Bairro Loft Read More Avenida 8 Read More

Villaverde

VILLAVERDEVILLAVERDE Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Portugal City: Lisbon Client: Enza Properties Year: 2023 Area: 600 m2 Status: In Progress Theme: Architecture Program: Residential Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Pimenta, Rosa Oliveira, Andreas Mendes Structural Eng.: Pecnom MEP: Mais engenharia Cost Calculation: Tribato Given its privileged location on the neighborhood of Estrela, VILLAVERDE Housing Concept offers two houses with private green areas and views over the Basílica da Estrela. VILLAVERDE intends to reinforce the Lisbon way of living, with gardens that are intended to create private leisure areas. The new building offers 2 Villas with private gardens. All facades are ripped by marble and light in different directions giving place to elegant balconies, which extend the interior space to the outdoor.  The houses are defined by the fluidity between spaces as well as the strong presence of green gardens and natural light. A selective choice of materials and constructive systems ensures comfort and serenity in the apartments. Besides a residential building, VILLAVERDE designs a new benchmark in the city of Lisbon. Related projects PRATEATO Read More Eco House Read More Casa Vale Read More Casa Torre Read More Casa Gaia Read More Casa Domino Read More Belleville Read More Bairro Loft Read More

Casa Vale

CASA VALECASA VALECASA VALECASA VALE Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Portugal City: Caldas da Rainha Client: Private Year: 2021 Area: 200 m2 Status: In progress Theme: Architecture, Landscape Program: Residential Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Pimenta, Bernardo Vinagre  Architecture lead: Bruna Serralheiro Architecture coordination: Joana Pimenta Structural Eng.: Eng. José Capinha MEP: Eng. José Capinha Mais do que planos lançados ao terreno, a Casa do Vale compõe- se de vistas e enquadramentos. O horizonte revelou-se desde cedo uma das linhas orientadores do projeto. As vistas que a casa alcança exigiram um trabalho minucioso de enquadramentos visuais, tanto no seu interior como no seu exterior. Desta forma, o percurso é entendido como um conjunto de composições que se vão sucedendo, mantendo vivo o elemento de surpresa e interesse pelo que está por vir ao explorarmos a casa. A plasticidade do projeto é procurada através de materiais claros e orgânicos, para que a leitura da composição seja una. Pretende-se estuque branco nas paredes, telha plana branca nas coberturas inclinadas, e pedra lioz nas molduras, de forma a reflectir a claridade da luz por matizes e texturas diferentes. No interior procura-se o conforto da arquitectura chã, através do pinho e dos tons claros, em concílio com a versatilidade técnica da arquitetura industrial, numa reunião que se quer acima de tudo cuidada e despretensiosa. A estratégia de implantação prevê uma piscina, em comunicação com a sala de estar, e arranjos exteriores que possibilitam o acesso ao piso subterrâneo da garagem, ao mesmo tempo que se criam plataformas e pátios que servem o programa interior. O cunho da Casa do Vale é valer-se da abertura da sua condição. De se assumir humilde perante a beleza do sítio em que se encontra, mas de reservar para si o direito e a capacidade de crescer, de ir mais longe. Imagens desenhos Related projects

Casa November

CASA NOVEMBERCASA NOVEMBER Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Portugal City: Caldas da Rainha Client: Private Year: 2020 Area: 200 m2 Status: Built Theme: Interior design Program: Residential Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Pimenta, Mariana Oliveira, Ana Rocha, Ana Filipa Rodrigues Architecture coordination: Bruna Serralheiro Pimenta Supervision: Tekstudio Contractor: Gil Azoia “Para atravessar contigo o deserto do Mundo Para atravessar contigo o deserto do mundo Para enfrentarmos juntos o terror da morte Para ver a verdade para perder o medoAo lado dos teus passos caminhei Por ti deixei meu reino meu segredo Minha rápida noite meu silêncioMinha pérola redonda e seu oriente Meu espelho minha vida minha imagem E abandonei os jardins do paraíso Cá fora à luz sem véu do dia duro Sem os espelhos vi que estava nuaE ao descampado se chamava tempo Por isso com teus gestos me vestiste E aprendi a viver em pleno vento.” Sophia de Mello Breyner Andresen Photos 3D Related projects Chalet Conde d’Almeida Araújo Read More Casa Kintua Read More Casa Ginga Read More Casa Bravo Read More Casa Alta Read More

Casa Torre

Casa TorreCasa TorreCasa TorreCasa TorreCasa Torre Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Portugal City: Lisboa Client: Enza Properties Year: 2019 Area: 450 m2 Status: In progress Theme: Architecture Program: Residential Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Pimenta, Elisa Alves, Diogo Vasconcelos, Lázaro Ourique Design lead: Bruna Serralheiro Architecture coordination: Joana Pimenta Casa Torre is structured on two levels, with one slightly above the sidewalk level and the other slightly below, seeking to convey the image that the house is developed on only one level. Viewed from the street, the house appears as a monolith suspended above the ground with no openings; however, this appearance is completely deconstructed, contrasting with its bright interior. Therefore, from the sidewalk level, a ramp invites us to enter the lot and elevates us to what we will call the first floor, where we find the hall and the social entrance of the house, located at its center. From this point, the house unfolds into two volumes: one more private, intended for the bedroom areas, and one more social, designated for the living, dining, and kitchen areas. Between these two volumes, a spacious courtyard provides independence and privacy to both areas, also helping to bring better illumination to all spaces and simultaneously creating an outdoor leisure area that extends to the lower level. The main entrance to the house is on the lower level, referred to as the ground floor, adjacent to the covered parking. Related projects Villaverde Read More PRATEATO Read More Eco House Read More Chalet Conde d’Almeida Araújo Read More Casa Vale Read More Casa Gaia Read More Casa Domino Read More Casa Bravo Read More Casa Alta Read More Belleville Read More Bairro Loft Read More

MBB – PUBLIC LIBRARY & TOY’S MUSEUM

MBB – PUBLIC LIBRARY & TOY’S MUSEUMMBB – PUBLIC LIBRARY & TOY’S MUSEUMMBB – PUBLIC LIBRARY & TOY’S MUSEUM Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Angola City: Torres Vedras Client: Câmara Municipal de Torres Vedras Year: 2016 Area: 6960 m2 Status: Project Theme: Competition Program: Library & Museum Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Catarina Pinto, Pedro Hébil, Sofia Travassos The new Toy Museum and City Library of Torres Vedras is intended to revitalize the historic centre of the city. As a result, a new elevated Green Square arises as  building underneath as well as several public paths and green spaces. Our proposal of a new street across the Green Square contributes for the building’s integration in the urban grid and insures a straight connection to the street of Celeiros de Santa Maria while framing the castle. Surrounded by history, the new green square and street improve the urban space and define a new building that reintroduces the site in the network of public buildings. Two towers rise from the ground and activate the surrounding public space, representing the duality of the program – Library and Museum. The towers communicate with other vertical elements of the area such as the castle, the churches and the chimneys of old factories, representing a new benchmark of the city of Torres Vedras. Related projects Salterra Read More Rendezvous Read More Multiusos de Abrantes Read More Galeria Residence Read More Foxdale School Read More Estrela 28 Read More Enza Houses Read More EIBSEE NATURE CENTER Read More Chicalamar Read More Avenida 8 Read More

Enza Houses

Enza Residence Luanda

Enza HousesEnza Houses Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Angola City: Luanda Client: Enza Properties Year: 2015 Area: 20.100 m2 Status: Project Theme: Architecture Program: Residential, Mixed use, Retail, Offices, Public space Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Pedro Hébil, Sofia Travassos, Joana Marques, Catarina Pinto, Diogo Lima Given its privileged location on the bay of Luanda, Enza Residence building offers amazing views to all apartments over the sea, the bay and the city. The name “Enza”, means “World” in Kimbundu, and it is transported to the architecture concept since the building projects itself over the sea and the horizon.The volume is created as an exception moment, with oblique facades and angles that are intended to lead the eye to the sea. Commercial areas and a restaurants take place in the ground floor. In the upper floors there are twenty typologies of three bedrooms and three typologies of four bedrooms.All facades are ripped by angles of light in different directions giving place to large balconies, which extend the interior space to the outdoor.  The apartments are defined by the fluidity between spaces as well as the strong presence of the ocean and natural light. A selective choice of materials and constructive systems ensures comfort and serenity in the apartments.Besides a residential building, Enza Residence constitutes a new benchmark in the city of Luanda. Related projects Salterra Read More Rendezvous Read More PRATEATO Read More Galeria Residence Read More Estrela 28 Read More Chicalamar Read More Avenida 8 Read More

Follow us

HEAD OFFICE

Avenida D. João II, 42, Piso 6, 601/2
1990-095 Lisboa, Portugal

General INQUIRY

Follow us