Salterra

SalterraElderly housing projectSalterraElderly housing projectSalterraElderly housing project Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Portugal City: Alcochete Client: Private Year: 2020 Gross Area: 25.000 m2 Landscape area: 156.000 m2 Status: In progress Theme: Architecture, Landscape Program:Educational, Healthcare, Housing, Wellness Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Pimenta, Pedro Santos, Ana Elisa Alves Landscape: Baldios The Alcochete riverside, extending to the redeveloped Samouco area, boasts a rich ecosystem of birdlife and diverse flora, complemented by the characteristic salt flats inhabited by flamingos. This region epitomizes tranquility, with rural features deeply rooted in its origins. Our project endeavors to celebrate the local nature through an innovative Landscape and Architectural design. The goal is to introduce appealing, contemporary, and functional structures. Beyond accommodating the mentioned programs, these buildings will host assisted living residences. The design not only pays homage to the rural surroundings but actively thrives within the interconnected spaces of nature. Green spaces envelop all constructions, featuring numerous squares with gardens and lakes. These squares serve as central hubs, giving rise to pathways and outdoor seating areas that enhance the landscape visible from within the buildings, fostering a harmonious integration with the natural surroundings. This pioneering senior support unit, marked by an innovative concept and distinctive architecture, places a premium on functionality, benefits, and the well-being of older generations. The project recognizes the significance of infrastructure seamlessly integrating with nature and local living experiences, envisioning spatial coexistence that preserves residents’ independence while fostering connections to care providers and the broader community. Incorporating a comprehensive array of services, including medical care, rehabilitation, well-being programs, a kindergarten, daycare facilities, local production of organic goods, and more, the project embraces a holistic approach. It aims to create an environment that not only addresses the diverse needs of the elderly but also fosters a sense of community. Central to the Salterra project is the belief that the Holy Grail of youth lies in staying connected with society, engaging in daily activities, working the land and animals, and remaining intertwined with younger generations. This philosophy forms the heart of the Salterra project, ensuring a dynamic and enriching experience for all residents. Related projects Villaverde Read More Rendezvous Read More PRATEATO Read More Multiusos de Abrantes Read More MBB – PUBLIC LIBRARY & TOY’S MUSEUM Read More Galeria Residence Read More Foxdale School Read More Estrela 28 Read More Enza Houses Read More EIBSEE NATURE CENTER Read More Eco House Read More Chicalamar Read More Casa Vale Read More Casa Torre Read More Casa Gaia Read More Casa Domino Read More Belleville Read More Bairro Loft Read More Avenida 8 Read More

Multiusos de Abrantes

MUAMultiusos de AbrantesMUAMultiusos de AbrantesMUAMultiusos de AbrantesMUAMultiusos de AbrantesMUAMultiusos de AbrantesMUAMultiusos de AbrantesMUAMultiusos de Abrantes Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Portugal City: Abrantes Client: Câmara Municipal de Abrantes Year: 2021 Area: 2.525 m2 Status: Competition Theme: Architecture, Landscape Program: Educational, Mixed-use Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Pimenta, Pedro Santos, Ana Elisa  Design lead: Bruna Serralheiro Project Manager: Pedro Santos Architecture coordination: Joana Pimenta Structural Eng.:Gwic MEP: Gwic Landscape: Atelier BBV MUA’s design concept aims to rejuvenate a key entrance in Abrantes’ Historic Center, preserving the old Municipal Market facades. It introduces dynamic aspects for urban, social, and economic regeneration, from the valued promenade to cultural attractions. Maintaining the historic building’s facades enhances Abrantes’ urban identity, serving as an integral representation of the collective experience of the historic area. The facade symbolizes history, nature symbolizes regeneration, and shared spaces signify growth and progression. The naturalistic design, integrating green areas, creates a public urban park that emphasizes walking areas, respecting existing urban boundaries. This envisions a strong pedestrian space qualification, valuing the intervention area as an entrance to the historic center. A new green square is proposed, connecting to surrounding accesses and creating a promenade between various proposed programs, including commercial areas, a multipurpose space, cinema, café & bookstore, and covered parking. The dematerialization of the built volume, concealed in the ground, is achieved through a “skin” of vegetation, including hedges, green roofs, climbing plants, shrubs, and subshrubs. The space can be experienced externally with pedestrian areas and internally with various collective-use spaces, creating dynamic experiences resulting from evolving utilization. Imagens desenhos Related projects Salterra Read More Rendezvous Read More MBB – PUBLIC LIBRARY & TOY’S MUSEUM Read More Galeria Residence Read More Foxdale School Read More Estrela 28 Read More Enza Houses Read More EIBSEE NATURE CENTER Read More Chicalamar Read More Avenida 8 Read More

Mukitixi brand

Mukitixi BrandHotel brandingMukitixi BrandHotel branding Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Angola City: Kibala Client: Mikitixi Year: 2015 Status: Project Theme: Graphic design Program: Hotel brand Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Catarina Pinto The proposal for the logo of Mukitixi Lodge in Kibala, Angola was simultaneous to the architecture project. Taking as starting point the letter “M”, the shape assumes a tribal pattern, inspired by the native tribes of the area, and takes as reference the architectural typologies of the project, which reinterpret typical thatched cottages. Related projects LBS ALUMNI FOOTBALL CLUB | BRANDING Read More Espaço Africa Read More Banco Credisul Read More Africa prime Read More

Chicalamar

ChicalamarChicalamarChicalamar Previous slide Next slide Numbers & Facts Location: Angola City: Luanda Client: Private Year: 2012 Area: 24.000 m2 Status: Built Theme: Architecture Program: Housing, Mixed use Credits Architecture Team: Bruna Serralheiro, Joana Marques Located between the city and the seaside, Chicalamar building stands out in Luanda’s skyline. The building has 65 apartments of different typologies in the upper floors and comercial on ground floors. In the groundfloor and first level there is a restaurant and common spaces for the residents including swimming pool, gymnasium, cloakrooms and private access to the beach. Modern and functional spaces are the result of an accurate and selective control of construction techniques as well as a rigorous selection of sophisticated materials and finishing works, adapted to the site. Natural light designs pleasant spaces characterized by the use of grey stone, ivory white and natural walnut wood. The building offers amazing views in both sides, to the ocean and Luanda’s bay. In this message, Tekstudio pays tribute and fondly remembers Mr. Costa, whose dedication and talent have indelibly shaped this project.  May he rest in peace. Related projects Salterra Read More Rendezvous Read More PRATEATO Read More Galeria Residence Read More Estrela 28 Read More Enza Houses Read More Avenida 8 Read More

Follow us

HEAD OFFICE

Avenida D. João II, 42, Piso 6, 601/2
1990-095 Lisboa, Portugal

General INQUIRY

Follow us